Nu är grunden äntligen klar!
Eller äntligen, det tog bara två veckor och två dagar för dem att förbereda tomten och sätta upp grunden :D
Vi är jättenöjda med B&L som entreprenör för grundarbetet och killarna som jobbade hos oss var väldigt noga.
Grunden får som max fela på 3 mm på 17 m så de måste ju vara ganska så precisa.
Det sluttar lite ner mot vårt hus så vi kommer läsa det med att lägga ner trummor och göra ett dike i överkanten och sen ska vi fylla upp lite extra mot huset så det inte blir lägsta punkt precis på framsidan av huset.
Vatten och avlopp grävs ned innan gruset läggs på.
Jord och grus packas med en sån där vibrationsmaskin.

Här har gruset lagts på och börjat packas. Jorden i högarna används senare till att jämna ut runt tomten.
Ignorera flygaren i förgrunden xD
Ännu mer grus har packats på. Vi fyllde upp med 200 ton grus vilket låter som hela Mount Everest men egentligen är jättelite när de ligger på marken.
Kantbalkarna på plats och även isoleringen
Färdig grund :)
Varför tegelstenarena ligger där vet jag faktiskt inte, kanske bara för att frigolitplattorna ska ligga stilla (?)
Här sitter fläkten i grunden och här kommer även vattnet, elen, fibern och avloppet in.
Alla frågor oss om grunden och jag vet aldrig hur jag ska förklara.
Det är en typ av krypgrund som heter isolergrund.
Krypgrund är en benämning på en grund som möjliggör att man kan komma in under golvbjälklaget. Det är en enkel och ekonomiskt fördelaktig lösning som med enkla medel kan byggas varm och torr. Isolergrund har en skarvfri plastfolie som läggs i grunden tillsammans med minst 200mm högvärdig cellplastisolering. För att ytterligare säkra konstruktionen mot fukt skapas ett undertryck av en fläkt.
När huset kommit på plats och luftvärmepumpen är installerad provtrycker vi alla grunder som en del av grundentreprenörens egenkontroll. Fläkten i grunden justeras så att det är mer undertryck i grunden än i övriga huset så att eventuell lukt eller radon inte riskerar att komma upp i bodelen
Isolergrund är en modern typ av varmgrund som håller en jämn temperatur under huset. Det medför också att det är minimalt med värme som försvinner nedåt under huset. Istället bidrar den till att värmen från radiatorer eller golvvärmen i husets bjälklag stannar inne i huset.
Utöver golvbjälklagets tjocka isolering, är insidan av grunden klädd med ytterligare 200mm isolering som ger ett varmt och torrt klimat. Temperaturen sjunker sällan under +10 grader Celsius på vintern i grunden vilket ger en god ekonomi då värmesystemet inte behöver arbeta lika hårt. Ett tätt välisolerat klimatskal är den bästa lösningen för en låg driftskostnad.

KLART!
Nu är det endast två veckor kvar till huset kommer!!! (Då får man lov att använda flera utropstecken)
Kommentera